Sluníčko v přírodních zelených potravinách pomáhá
zpět na úvod"Lékař mi zakázal v potravě vše zelené"
Protože mi potvrdilo, že si s naší Chlorellou kupujeme i kousek sluníčka, které v našich životech často reálně i obrazně chybí. Jak sluníčko v přírodních zelených potravinách pomáhá? O tom si přečtěte jeden z mnoha příkladů.
Václav Rathouský, majitel společnosti
Pacient, 21 let, od 2/2001 léčen pro poruchu patologicky zvýšené srážlivosti krve, která byla náhodně zjištěna při chirurgickém výkonu během odstranění krevní sraženiny z jedné z žil pravé horní končetiny. V předchozí anamnéze měl již podobnou příhodu v roce 2000. Proto byl odeslán na specializované hematologické pracoviště ke komplexnímu přešetření stavu.
Z léků začal užívat preventivně Anopyrin 100 mg 0-1-0. Pro případný další chirurgický zákrok by byla nutná důsledná předoperační příprava nízkomolekulárním Heparinem, aby se předešlo následné pooperační trombóze projevující se nejčastěji v oblasti hlubokých žil dolních končetin.
Při vyslovení podezření na toto onemocnění byl u něj proveden krevní rozbor zaměřený na jednotlivé složky krevní srážlivosti, kde se opravdu prokázala porucha celkem 3 faktorů protrombinové aktivity a současně bylo vysloveno i podezření na imunokoagulopatii, kdy narušený imunitní systém vyrábí patologické protilátky, které způsobují zvýšenou srážlivost krve. Protože klasická medicína v těchto případech nabízí pouze paliativní léčbu (neřeší příčinu, pouze se pokouší mírnit důsledek), kdy se podávají léky ředící krev, rozhodl se pacient pro užívání Mladého ječmene, byť mnoho klasických lékařů v těchto případech zeleninu a vše zelené striktně zakazuje z důvodu zvýšeného příjmu vitamínu K, který srážlivost krve zvyšuje.
Během užívání Mladého ječmene docházel na pravidelné kontroly do hematologické poradny, kde se postupně laboratorní nález stabilizoval a závěr z posledního laboratorního vyšetření zní – všechny parametry hemokoagulačního vyšetření jsou v normě, kontrola za 6 měsíců. Pacient se cítí subjektivně v pořádku a během užívání Mladého ječmene nikdy nepozoroval sebemenší náznak zhoršení zdravotního stavu ve smyslu poruchy krevní srážlivosti.
Protože dotazy na užívání zelených potravin při současné antikoagulační léčbě (Anopyrinem, Warfarinem, Lawarinem) jsou velmi časté, lze tohoto příkladu z praxe využít i v tomto směru k rozptýlení obav, že zelené potraviny nějak dramaticky ovlivní krevní srážlivost. Pokud se nejedná o akutní a rozsáhlý žilní uzávěr, zejména hlubokého žilního systému dolních končetin, případně stav po akutní plicní embolizaci, pak se není čeho obávat.
Zelené potraviny patří totiž mezi adaptogeny a tudíž jejich účinek na organismus směřuje především k harmonizaci činnosti všech orgánů a systémů a k úpravě jejich funkcí k normálu. A to jak v případě funkce zvýšené či nadměrné, tak i funkce zpomalené či nedostatečné.
Důležité je zelené potraviny používat systematicky, pravidelně a dlouhodobě. U poruch s podezřením na takzvaný autoimunitní charakter je nutné při nasazování zelených potravin začínat s nimi opatrně, pozvolna a dávku zvyšovat postupně. Jde o to, aby imunitní systém těla mohl být jimi směrován k úpravě své činnosti a nikoliv, aby po prudkém zahájení užívání zelených potravin imunita skokově vzrostla, což by se v tomto případě mohlo projevit zvýšenou produkcí patologických imunokomplexů a zdravotní stav uživatele by se pak jistě i zhoršil. Tolik tedy k Vašim častým dotazům na téma: „Lékař mi zakázal v potravě vše zelené.“