Zelené potraviny a jaro
zpět na úvod
Jarní únava, očista a doprovodné projevy očisty během užívání Mladého ječmene
Známky rozvinutého únavového syndromu dnes vykazuje velká část naší populace a
v
období jara se tyto stavy ještě více prohlubují a často jsou spojeny i těžkými
a
dlouhotrvajícími depresemi. Proč tolik lidí trpí na jaře únavou, nedostatkem
energie a nemocemi? Může nám pomoci Mladý ječmen
?
Během zimy, kdy se nahromadí více negativních faktorů (mezi ně patří
nedostatek denního i slunečního světla, čerstvého ovoce a zeleniny a tudíž i vitamínů v
nich obsažených, omezení pohybu a fyzické zátěže, přijímání nadbytečných
kalorií
a pochopitelně i stres spojený s obdobím svátků, konce roku a spoustou
různých uzávěrek a bilancování), dojde k rychlému vyčerpání rezerv organismu a
následně
se projeví nevýkonnost, nesoustředěnost, častější infekční onemocnění, pocity
vyčerpání, únavy, bolesti pohybového systému a obvykle také výrazné zhoršení
nálady.
Náš organismus trpí dlouhodobě nedostatkem důležitých látek, přitom nároky na
něj jsou neustále vyšší. Z takzvaných režimových opatření je nezbytné
dodržovat
řádný pitný režim (2-3 litry tekutin denně), jíst v menších dávkách, otužovat
se, oblékat se v tenkých, ale více vrstvách. Velmi důležité je aktivně
odpočívat
a dodat našemu tělu potřebnou dávku denního světla.
A hlavně, organismu dodávat kvalitní stravu, Mladý ječmen
je díky své komplexnosti maximálně vhodnou volbou. Těch je v jarních měsících v přirozené
potravě velký nedostatek, proto je velký prostor pro využití mladého ječmene.
Pokud Mladý ječmen
neužíváte pravidelně a dlouhodobě, je hodné jej brát již
během zimního období z důvodu prevence vzniku jarní únavy a pokračovat v jeho
užívání, alespoň do května až června, než se na trhu objeví dostatek
organicky
vypěstovaného čerstvého ovoce a zeleniny.(Ale nemyslete si, taková čerstvě
oloupaná ředkvička si uchová původní obsah vitamínu C sotva 5 minut a během
10ti
minut po oloupání volné kyslíkové radikály sníží jeho obsah nejméně o
polovinu.)
Riziko vzniku jarní únavy je silně podceňováno a mnoho lidí ji jako problém
začne vnímat až v okamžiku, kdy ji pocítí. Cesta zpět k normálnímu stavu
našeho
těla je pak mnohem delší a náročnější než, když se provádí dostatečná,
dlouhodobá prevence. Statistiky každoročně vykazují rychlý vzestup především
infekčních onemocnění v období jarních měsíců. Škodliviny na naše tělo útočí
neustále, bez nároku na dovolenou, a jejich působení je většinou pozvolné.
Člověk je vlastně vůbec nevnímá, nicméně důsledky jejich působení jsou pro
každého katastrofální. Proto kladu důraz na prevenci, která je vždy levnější
a
rychlejší. Pomůže lépe zvládnout rozvíjející se chorobné stavy, než chtít
potom
vzniklou situaci „zázrakem“ řešit v okamžiku, kdy již vyčerpaný organismus
sotva
lapá po dechu. Mladý ječmen
, třeba ve snadno
dosažitelné formě Mladého ječmene
.
Jarní únavy není třeba se bát, pokud nasloucháme hlasu těla. S odstraňováním
jarní únavy souvisí i očistné kůry.
Zelené potraviny jsou vynikající, protože organismus nejen čistí, ale zároveň mu dodají dostatek živin, podpoří hojivé procesy, povzbudí unavený imunitní systém, obnoví harmonii vnitřního prostředí, zejména narušených metabolických pochodů.
K častým projevům očisty pomocí Mladého ječmene patří průjmy. Je to pozitivní jev, způsobený stimulací nervově svalových center hladké svaloviny střevní stěny, která zapříčiní zlepšený pohyb střev. Také za to může odchod již odloučených balastů, které pak samy působí mechanicky na střevní stěnu (podobně jako vláknina) a vlastně tak podpoří své vyloučení z organismu. Tento příznak většinou spontánně odezní a je zároveň přímým důkazem toho, že se Mladý ječmen ve spolupráci s naším organismem snaží svou práci odvést kvalitně a přiměřeně rychle.